In februari stemde de Eerste Kamer tegen het afschaffen van de salderingsregeling. Alleen de VVD wilde toen de regeling stoppen. Andere partijen vonden dat huiseigenaren op de regeling hadden gerekend om hun investering in zonnepanelen terug te verdienen.

Maar nu blijkt dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 toch in één keer verdwijnt. Dit staat niet in de hoofdtekst van het akkoord, maar in een bijlage over de begroting. Er is verder geen uitleg gegeven over dit besluit.

De oorspronkelijke planning van klimaatminister Rob Jetten was om de regeling geleidelijk af te bouwen tot 2031. Maar nu wordt de regeling ineens helemaal gestopt. Dit levert de overheid vanaf 2027 elk jaar meer dan 600 miljoen euro op, omdat mensen met zonnepanelen meer energiebelasting gaan betalen.

De afgelopen maanden hebben veel energieleveranciers al kosten ingevoerd of aangekondigd voor het terugleveren van stroom door eigenaren van zonnepanelen. Dit onverwachte besluit lijkt ervoor te zorgen dat het afschaffen van de salderingsregeling weer bespreekbaar is geworden in de politiek.

Waarom deze verandering?

De afbouw van de salderingsregeling heeft verschillende redenen:

  • Stimuleren van Direct Verbruik: Door minder te kunnen salderen, worden huishoudens aangemoedigd om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door overdag huishoudelijke apparaten aan te zetten of door gebruik te maken van thuisbatterijen.
  • Kostenbeheersing: De huidige salderingsregeling is kostbaar voor de overheid en de netbeheerders. Door de regeling af te bouwen, worden de kosten beter beheersbaar.
  • Duurzaam Energiesysteem: Een efficiënter gebruik van zelf opgewekte stroom draagt bij aan een stabieler en duurzamer energiesysteem.

Wat betekent dit voor u?

Hoewel de afbouw van de salderingsregeling betekent dat je minder voordeel hebt van het terugleveren van stroom, blijft het investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk. Je kunt je voorbereiden op de veranderingen door:

  • Energieverbruik aan te passen: Gebruik meer stroom wanneer de zon schijnt, bijvoorbeeld door apparaten overdag te laten draaien.
  • Overwegen van opslagsystemen: Denk aan de aanschaf van een thuisbatterij om opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik.
  • Efficiëntere apparaten: Investeer in energiezuinige apparaten en systemen die je helpen je opgewekte stroom optimaal te benutten.

Conclusie

De afbouw van de salderingsregeling brengt veranderingen met zich mee, maar het blijft voordelig om te investeren in zonnepanelen. Door je goed voor te bereiden en je energieverbruik aan te passen, kun je nog steeds profiteren van zonne-energie en bijdragen aan een duurzamer Nederland.